PER COMENÇAR
La web i les xarxes socials van plenes de declaracions, entrevistes, reportatges i opinions sobre MOOCs, sobre què són i sobre què no són. Hem tingut sort i el dia abans de començar el curs ha aparegut als mitjans de comunicació una peça rellevant: és molt oportuna l'entrevista que El País Semanal fa a Ismael Ruiz, del MIT. Llegiu-la, perquè ens pot donar pistes de futur: "Las apuestas arriesgadas definen el futuro y permiten hacerlo nuestro"
ALGUNES DE LES INFINITES REFERÈNCIES
En Miquel Duran ha anat recollint en un dels seus blogs diversos articles sobre MOOCs apareguts a la xarxa, comentants-los una mica. D'alguna forma és una selecció que us pot servir per fer-vos una mica de idea de la situació actual. La trobareu al blog http://edunoming.wordpress.com amb l'etiqueta "mooc", és a dir, a http://edunoming.wordpress.com/tag/mooc/
UNA GRAN FONT: LA WIKIPEDIA
La Wikipedia està esdevenint una gran font d'informació, rellevant, confiable i ben endreçada per la comunitat de voluntaris d'arreu del món. Una bona introducció al món dels MOOCs ens la proporciona, doncs, aquesta iniciativa: http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course
LA NOSTRA VISIÓ ACTUAL
En els darrers mesos hem participat en trobades i taules rodones, i hem impartit petites xerrades sobre la nostra visió i experiència en MOOCs. HI hem anat recollint elements que us seran molt útils per formar-vos una petita idea introductòria. Fonamentalment provenen de l'experiència adquirida com a participants en altres MOOCs, i com a docents de dos MOOCs de la plataforma MiriadaX, "Comunicación Científica 2.0.1, claves para una sociedad digital", i "Descubriendo la química: de la alquimia a las partículas subatómicas" (http://miriadax.net)
EN QUÈ SÓN DIFERENTS ELS MOOC DELS CURSOS ONLINE SOBRE MOODLE, COM AQUEST MATEIX?
Us hem fet un petit esquema de les diferències entre un MOOC i un curs online normal en un petit document. És important que tinguem en compte aquestes diferències! Naturalment tot pot convergir en el futur, però ara mateix no són el mateix. Aquest esquem, en forma de taula, el trobareu en aquesta wiki feta amb l'eina WikiSpaces.
Penseu que una pregunta és "com puc virtualitzar el meu curs presencial", i la contrària és "com puc desvirtualitzar el meu curs MOOC o curs online".
LA CONNEXIÓ AMB ELS RECURSOS EDUCACIONALS OBERTS I EL CONEIXEMENT OBERT
La Khan Academy (http://khanacademy.org) ha suposat la popularització de les classes gravades en video, i d'alguna forma està relacionada amb el món dels MOOC. És un exemple de coneixement obert (encara que no encaixa en les llicències obertes).
Els MOOC (recordeu: "Open") són una forma de cosir els Elements Educacionals Oberts (Open Educational Resources), que una persona pot anar generant, reaprofitant, canviant, etc... d'una altra. Una mica els OER serien les estacions d'una xarxa de metro, i el MOOC seria les línies del metro. La impartició del propi curs seria la dinàmica dels trens del metro (nota: caldrà que desenvolupem més aquesta interessant analogia )
Podeu llegir més sobre els OER a l'article corresponent de la Wikipedia. Estan connectats també amb el moviment OCW (Open Courseware) desenvolupat pel MIT (http://ocw.mit.edu).
Els OER són una part només de l'anomenat Coneixement Obert (Open Knowledge), que engloba també la Ciència Oberta, la Publicació en Obert, l'Accés Obert, etc. Si voleu aprofondir-hi una mica, visiteu la web de l'Open Knowledge Foundation (OKFN).
LES PLATAFORMES DE MOOCs
Hi ha vàries plataformes de MOOC. La raó per la qual n'hi ha, malgrat que en teoria es pot muntar un MOOC sobre qualsevol màquina, és que si és un MOOC de veritat, amb molts d'usuaris concurrents, cal una gran potència des servidors per proporcionar la informació i gestionar la interacció amb els participants. A la vegada, cal un gran ample de banda donat que el video és un dels principals recursos que es fan servir.
Les principals plataformes són:
Coursera, EdX, Udemy o MiriadaX (orientada al públic llatinoamericà). Però també es poden muntar MOOCs sobre Google (exemple: UniMOOC AEmprende), sobre JooMOOC, OpenMOOC, etc. I sobre el mateix Moodle (https://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=225087)
HISTÒRIA
Per conèixer la (curta!!) història dels MOOC, és molt instructiva la presentació de l'Albert Sangrà (UOC) "El futur de l’educació i l’educació en línia".
SOM NOSALTRES I LES NOSTRES CIRCUMSTÀNCIES DIGITALS
El món actual es mou (també ) al nivell digital, fent servir la Internet de forma eficient. La nostra pertinença al sistema d'educació superior fa lògicament que fem servir les eines de la Internet d'una forma ben normal. Hi ha dos elements que els darrers dos anys han canviat les coses i de fet han fet que els MOOC siguin possibles:
- La generalització dels smartphones, i per tant de les tecnologies mòbils i els dispositius mòbils
- La facilitat de generar contingut (fotos, video, àudio) i la facilitat de consumir-lo (més ample de banda), emmagatzamament il.limitat al núvol (cloud computing)
En definitiva, avui en dia es pot dir que estem vinculats d'alguna forma o altra a la Internet, és la nostra memòria. "Jo sóc jo, el meu ordinador, la meva connexió a Internet, el meu arxiu digital, les meves xarxes socials, etc..."
Posem a la vostra disposició el mòdul PPT "Jo sóc jo i les meves circumstàncies digitals". N'hi ha d'altres de semblants al Slideshare d'en Miquel Duran, http://slideshare.net/quelgir/presentations
Una mica per simplificar, a més us suggerim el Kit de Supervivència Digital:
KIT DE SUPERVIVÈNCIA DIGITAL
Impartir un MOOC demana un coneixement mínim de les eines de generació de continguts digitals, i també un domini mínim de les eines de compartició, cooperació i col.laboració a la xarxa, és a dir, de la Web 2.0. Per això vam elaborar fa poc un "kit de supervivència digital", tan en format text com en video, que us pot ser útil.